top of page
Zoeken

Project #blijfinuwenhof! : Haal het beste uit je gazon...

Bijgewerkt op: 19 jun. 2020

... het hele jaar lang!
Ja oké, we hebben al heel wat aandacht besteed aan het gazon. Het is dan ook een belangrijk fundament voor een leuke tuin. We kunnen het daarom niet genoeg herhalen: iedereen verdient een SUPER GROEN gazon. The Greenstudio meent dit oprecht en staat klaar om jou daarmee te helpen! Na weken van #blijfinuwkot is het nu tijd voor #blijfinuwenhof. Wij nemen alvast contact op met Maggie De Block voor het startschot van onze nieuwe campagne!

Alles wat leeft op de wereld heeft nood aan eten, drinken, zuurstof, zonlicht, liefde (!), ... . Ook je gazon. Je gazon voeden is niet zomaar meststoffen smijten. Excuses, eerst en vooral moeten we met 2 woorden spreken: ORGANISCHE meststoffen smijten. Zeker geen hoog geconcentreerde chemische kunstmeststoffen!

Alvorens je van start gaat met het bemesten van je gazon, controleer je best nog snel de zuurtegraad (pH) van de bodem. Dit proces beschreven we eerder dit jaar en kan je hier terugvinden.

Voedt een gazon en je haalt er het beste uit. Voor een optimaal resultaat kan je tot 3x/jaar bemesten. 3x/jaar?! Je leest het goed. Gras groeit constant waardoor we elke week met zin of tegenzin de grasmaaier uit het tuinhuis halen. Een kort gemaaid gazon is zalig, wij kunnen er ook dagen van genieten. Maar elke maaibeurt kwetst het gras waardoor het moet herstellen. Bovendien verdwijnt het maaisel vaak in een bak en ergens op een hoop waardoor de voorraad voedingsstoffen in het grassprietje niet terugkeert naar de wortels (tenzij je dus een robot of grasmachine met mulch-functie hebt). Kortom, het groeiproces gaat beter wanneer er voldoende energie in de bodem aanwezig is.

Terug naar die 3x/jaar bemesten. Je kan lezen dat onze organische meststoffen een werking hebben van doorgaans 90 à 100 dagen. De rekensom is dus snel gemaakt; een jaar heeft doorgaans 365 dagen en om de 4 jaar kunnen bemesten op 29 februari. Hoera!

Door je gazon te voeden in het voorjaar, de zomer en tijdens het najaar zorg je er dus voor dat er steeds voldoende voedsel aanwezig is voor het continue groeiproces van je grasmat.

TIP: Gebruik je overschotten van je voorjaarsbemesting voor je zomerbemesting in juni/juli. Gebruik ± 1/3 van de voorjaarsdosis.

Hieronder sommen we snel 4 mogelijke bemestingsschema’s op, maar raadpleeg zeker ook onze handige gazonwijzer.


 

Gazon met mos & onkruid

 

Gazon met mos (zonder verticuteren)

 

Gazon herstel

 

Gazon onderhoud

 

Meststoffen strooien kan altijd met de hand en een emmer. Gelukkig hebben ze anno 2020 ook meststofstrooiers!

Succes!


Jacques

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page